Mariënburg

Mariënburg Surinaamse suikerplantage die in de achttiende eeuw werd opgericht. In 1880 kocht de Nederlandsche Handel-Maatschappij Mariënburg, dat toen grondig werd gemoderniseerd. Het was de eerste Surinaamse plantage met elektrisch licht, een spoorbaan en een nieuw vacuümpan-systeem. Het werd de grootste plantage in Suriname en een van de grootste suikerfabrieken ter wereld. De economische resultaten waren echter wisselvallig. In de jaren dertig was er overheidssteun nodig om de plantage draaiende te houden.

Het ‘nieuwe’ Mariënburg was de grootste werkgever in de kolonie en vrijwel geheel afhankelijk van Brits-Indische en Javaanse contractarbeiders. Duizenden Javanen hebben op Mariënburg op de velden en in de fabriek gewerkt. Ongeveer een kwart van alle Javaanse contractanten in Suriname hebben in de periode 1900-1930 op Mariënburg gewerkt.

Na de Tweede Wereldoorlog automatiseerde Mariënburg verder. In 1954 werd een nieuwe distilleerderij voor rum geopend. In 1964 werd de plantage verkocht aan de Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam (RCMA). Dit bood geen soelaas en in 1974 ging Mariënburg voor de symbolische prijs van Sfl. 1 over aan de Surinaamse staat. Desondanks is de fabriek in 1986 gesloten; wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven in armoedige omstandigheden in de voormalige kampong. In de loop der tijd werden er steeds nieuwe plannen gemaakt om de plantage opnieuw te exploiteren, maar tot op heden is geen enkel plan gerealiseerd.


Landingsplaats op plantage Mariënburg van de Nederlandse Handel Maatschappij aan de Commewijnerivier in Suriname, omstreeks 1920.

Source: Hoefte, R., A social history of British Indian and Javanese laborers in Suriname. Gainesville: University Press of Florida, 1998.

Achmad_arievie_kasto_soetoredjo_08_portrait_18-april-2010

Achmad Arievie Kasto Soetoredjo

De keus om uit Suriname te vertrekken maakte ik in de tijd dat Bouterse aan de macht was, ik was toen 22 jaar. Elke keer was er weer een...

Achmad_arievie_kasto_soetoredjo_08_portrait_18-april-2010

Achmad Arievie Kasto Soetoredjo

De keus om uit Suriname te vertrekken maakte ik in de tijd dat Bouterse aan de macht was, ik was toen 22 jaar. Elke keer was er weer een...

Djoenerie

Achmad Djoeneri

Ik was 9 jaar toen Pater Spekman op bezoek kwam bij mijn opa, bij wie ik opgroeide. Pater Spekman sprak goed Javaans. Hij vroeg mijn opa...